Úgy tűnik, minél kisebb esély van arra, hogy az ország gazdaságilag sikeres legyen ebben a négyéves ciklusban, Orbán annál kevesebben foglalkozik a kormányzással és annál többet rejtett hatalompolitikai rendszerének kiépítésével. Láthatólag abban bízik, hogy ez akár a szavazók véleményével szemben is hosszú távra megtartja számára a valódi hatalmat.
 „Egy hatalompolitikai rendszernek három forrása van; … három dologgal kell etetni, hogy újratermelődjön: pénzzel, ideológiával és szavazattal.” Orbán 2010 Kötcse

Orbán kötcsei és egyéb a választások körüli beszédei, a polgárinak mondott oldalon sokakat lelkesítettek, de ennél szélesebb rétegeknek adtak reményt egy jobban működő, kevésbé korrupt kormányzásra, ami a centrális erőtér koncepciójában öltött testet. Egy olyan kormányzás képe bontakozott ki, amely együttműködésre törekszik, megteremti a társadalmi bizalmat, bevonja az embereket a politikába. Szavai szerint "Be kell vonni az embereket a csapatba, velük együtt kell dolgozni", „minden javaslatot a legnagyobb örömmel fogadunk” Biztató volt, hogy a társadalmon belüli harc befejezését ígérte „az állandó harcra berendezkedett politika helyett az állandó kormányzásra berendezkedett politikát válasszuk”, „az egész társadalmat újra és újra megosztó vitákat benn tartjuk az elit szűk köreiben”. A jobboldali elit örült, úgy képzelték, a centrális erőtér saját maga ellenzéke lesz, felveti és meg is oldja a problémákat. Depolitizálja a politikát. „egy nagy centrális erőtérben rendezi el a politikai kérdéseket” Kötcsén még ezt mondta: Azért alakítunk kormányt, mert így nagyobb jólétet és biztonságot lehet elérni, nagyobb mértékben lehet garantálni az egyéni, illetve a kollektív függetlenséget és szabadságot”.
Ezekből egy nyugodt, polgári kormányzás volt kiolvasható, de akik ebben reménykedtek súlyosan csalódtak. Végig kellett nézniük, amint Orbán feladja a centrális erőteret, ahogy a nyílt cigányozás kivételével átveszi a jobbik kommunikációjának, „értékrendjének” jelentős részét. A jó kormányzás helyett pedig minden erejével elkezdi építeni saját rejtett hatalompolitikai rendszerét.
Kiegyezés helyett harcra, sőt háborúra berendezkedett kormányzást kaptunk. Az összefogást segítő eszközök a nemzeti konzultáció, a NER, cinikus népbutítássá silányultak. A társadalmi bizalom, a jövőbe vetett hit, az összefogás lehetősége eltűnt. A szakmai kérdések politikaiakká váltak, minden a szocializmushoz hasonlóan átpolitizálódott. A viták belül tartása helyett a kritikusokat ellenségnek kiáltották ki, ahogy arról Szörényi nemrégiben őszintén beszélt. A vitákat a társadalom minden területén gyengítették, felszámolták, vagy álvitákká alakították, mint láthattunk ezt Orbán Fidelitasos operett egyetemistákkal való „konzultációja’ esetében.

A kötcsei talány
Orbán rövid két év alatt elvesztette, a centrális erőteret, amit két évtizedre biztosnak mondott, véget ért a „példátlan nemzeti összefogás”. Ha tudta mit kéne tennie és lehetősége is volt rá, miért nem tette? A baloldal hiteltelen volt, a hagyományos politikában csalódtak, óriási bizalmi tőkével rendelkezett, bármit elérhetett volna. Ha Orbán képes volt ezt mondani Kötcsén: „Szépen, nemesen és választékosan … nem lehet élni, ha az elit az önteltség, … az önelégültség, … a törtetés, … az állandó támadás, vagy … szorongás állapotában leledzik, … ha a számonkéréstől való félelem, az önvédelmi reflexek vagy az … önigazolási kényszer határozza meg mindennapjait.” Akkor miért viselkedik éppen így? Miért nem engednek néha, miért vállalnak minden botrányt a beszerzésektől a külpolitikáig, miért háborúznak mindenkivel? Miért tartanak ki a Matolcsyk, Hoffmanok mellett, sőt miért nyitnak újabb frontokat Fekete Györgyökkel? Miért nem lépnek a nyugalom felé?
A másik izgalmas kérdés, hogy a botrányok, a látható hatalomkoncentráció és jobbra tolódás után miért tart ki mellette azon szavazók fele, akik polgári kormányzásra számítottak?

Rejtett társadalom hatalompolitikai rendszere
A válasz ott van kötcsei beszédében. Amikor a szocialisták rejtett társadalmának hatalompolitikai rendszeréről beszél. „Egy hatalompolitikai rendszernek három forrása van; … három dologgal kell etetni, hogy újratermelődjön: pénzzel, ideológiával és szavazattal.” Nem csinált belőle titkot, hogy egy ilyen rendszert, egy rejtett társadalmat kell építenie, mert ez növeli újraválasztási esélyeit. Minél több kudarc érte a kormányzás alatt, annál egyértelműbbé vált számára, hogy a korábban felvázolt kormányzási stílus nem viszi annyival közelebb az újraválasztáshoz, mint a rejtett hatalompolitikai rendszer. Lassan kormányzásának legfőbb, sőt egyetlen célja e rendszer kiépítése lett. Nem számít, milyen botrányok árán készül el, ha működik, övé lehet a valódi hatalom az országban, választási eredményektől függetlenül.

Pénz
Az egyik legfőbb feltétel a pénz, amiben jóval túllép a korábbi időszakok pártfinanszírozási gyakorlatán. Sokkal inkább az ország főbb gazdasági szektoraiban a befolyás megszerzése a tét. A korábbi kormányok alatt a fő pénzforrás az infrastrukturális beruházások voltak, mára az étvágy sokkal nagyobb lett. Energetika, egészségügy, környezetvédelem, infrastruktúra, mezőgazdaság, pénzügyi szektor, kereskedelem. A módszerek is gátlástalanabbakká váltak, amit Transparency International a „foglyul ejtett államnak” nevez. Ebben a törvényhozást, államosítást, a kormány ellenőrző szerveit is bevetik a konkurencia megtörésére. Nem számítanak a botrányos beszerzések, földosztások, tanácsadói szerződések, csak, hogy kinél van a pénz és ezzel a hatalom, a rejtett társadalom gazdaságában.
Ennek a rendszernek az útjában állnak a multinacionális vállalkozások (és az IMF-EU megállapodás), amelyek dominánsak bizonyos szektorokban, ezért hatalmat vesznek el a kormányzattól. A hazafias érzésekbe és költségvetési szükségletekbe csomagolt támadások valódi célja ennek a hatalomnak a megszerzése. A különadók, a versenyt korlátozó intézkedések kimondatlan célja ez. Az IMF megállapodástól való félelem is ebből fakad, ha itt az IMF, nem lehet gátlástalanul folytatni a jelenlegi gyakorlatot. Az IMF akarva-akaratlanul is gyengíti a rejtett társadalmat. Tulajdonképpen a Fidesz gazdasági klientúrájának kiépítésének ára az alacsony beruházások, a hitelezés leállása, a gazdasági növekedés lehetőségének eltűnése.  A rendszer kiépüléséért ez sem túl nagy ár.

Ideológia
A második feltételt ideológiának nevezte Orbán. Ennél elég kötcsei a szocik módszeréről szóló leírását idézni és kicserélni a baloldali szót jobboldalira: „kiépítettek egy saját médiát, magukhoz láncoltak egy értelmiségi holdudvart, amelynek képviselői aztán axiómaszerűen fogadtatták el a társadalommal, hogy a jobboldaliság eredendően természetes állapota az embernek; minden, ami jobboldali, az evidensen a jövőhöz tartozik.” Ahogy Orbán egyre gyakrabban kifejti a nyugat baloldalinak mondott gondolkodása megbukott, az a múlt, az ő jobboldalinak mondott világa a jövő. Az ideológia megteremtése agymosó propagandával határozottan folyik. A médiahatóság, az új kampányszabályok, egyéb jogi ügyeskedések segítik, amibe minden, még a kommentelők esetleges börtönbüntetése is belefér.
Ennek a rendszernek az a része, ami pénzzel és hatalommal megteremthető, már működik. Óriási médiatúlsúlyt sikerült kiépíteniük, a kultúra, a tudomány és az oktatás függetlenségét sikerült megtörniük. Az értelmiségi holdudvar azonban még nem működik, mert hiteles értelmiségük egyre kevésbé van. Ennek ellenére a szocializmus tapasztalata alapján Orbán számíthat rá, hogy előbb utóbb a pénz és a megalkuvás ezt is létrehozza. Az értelmiség kiéheztetése már megindult, pénz és nyilvánosság előbb utóbb csak azoknak jut, akik beállnak a sorba. Ez nem lesz gyors folyamat, Orbánnak ehhez még szüksége lenne legalább egy évtizedre.

Szavazat
A három feltétel közül a szavazat vált igazi gonddá. A baloldal, Orbán-Habony szerint az államtól függő inaktívak szavazatával maradt hatalmon. Az ő hosszabb távú terveikben az államtól függő aktívakra alapoznának, ezen erősen dolgoznak is, de mint látható ez sem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek gondolták. Az államosításokkal és adókkal, támogatásokkal, szabályozással egyre több aktív dolgozót tesznek függővé a kormánytól, amivel megpróbálnak felépíteni egy hamis szocialista létbiztonságot. Ez a szavazói réteg még nem épült ki, ezért kénytelenek a nyugdíjasok szavazataira alapozni. Látják azonban, hogy ez nem lesz elég a választásokon. Ezért inkább a szavazat jelentőségnek korlátozásában látják a megoldást. Csökkentik a kormány számon kérhetőségét, az ellenfél potenciális szavazóit pedig a választási szabályokkal próbálják távol tartani és kampányukat pedig ellehetetleníti. Abban bíznak azonban, hogy ha kapnak még egy ciklust befejezhetik a társadalmi rendjük felépítését, ami hosszú távra bebetonozza őket.

A rendszerváltás befejezése
Orbán nem csinál nagy titkot a rejtett társadalom kiépítéséből, sőt ez egyfajta elvárás is maradék szavazói részéről. Nyája hisz a szocialisták rejtett társadalmában. Legfőbb összetartó erejük az antikommunizmus, hogy a rendszerváltás nem volt teljes, a kommunisták hatalompolitikai rendszere fennmaradt. A tételt nehéz teljesen cáfolni. A hatalom és a szervezettség egy részét sikerült átmenteni. De 2012-ben ennek jelentősége marginális, amit Orbán maga is beismert Kötcsén. Mégis ennek segítségével tartja egyben a szavazóit, ezzel fedi el, hogy valójában nem a jobboldal, hanem saját és kliensei hatalompolitikai rendszerét építi.
Ezt követői nem is akarják észrevenni, mert szertefoszlana minden reményük, hogy a dolgok jobbra fordulhatnak az országban. Szinte hősnek látják, mert lebontja az amúgy már nem létező rendszert. Kisöpri a komcsikat a közigazgatásból, elveszi anyagi javaikat, médiájukat, földjeiket. A célért semmi sem drága, lehet nem becsületesen pénzt szerezni, agymosó propagandát folytatni, mások jogait korlátozni. Amikor Orbán azt mondja „Tessék még több földet elvenni a hosszú távú gazdálkodási szerződésekből és odaadni újaknak másoknak.„  akkor hívei szerint végre befejezi a rendszerváltást.

A választások tétje
Pártállástól függetlenül örülni kéne a kommunizmusból örökölt balos hatalompolitikai rendszer eltűnésének, mert ez megteremti a lehetőséget az érdem alapú elit kialakulásának, ami a társadalmi siker fontos eleme. Annak ellenére, hogy Orbán maradék szavazói azt hiszik egy jobboldali hatalompolitikai rendszer a maga klientúrájával jobb az országnak, mint egy baloldali rá fognak jönni, hogy valójában nincs köztük különbség. Már ma a rendszer létrehozását botrányok, káosz és társadalmi szétzilálódás kíséri. A megvalósulás után pedig hasonló lesz a szocializmus klientúra rendszeréhez. Pont ahhoz, amitől mai támogatói meg szeretnének szabadulni. De ahogy Orbán mondta, nem a diktatúra ellen harcolt, hanem azok ellen, akik azt megvalósították…
A következő választások tétje, igen nagy. Orbán elképzelése szerint, ha kap még egy ciklust be tudja fejezni a munkát, és el tudja érni amit a Fideszben sokan létkérdésnek tartanak, a néhány évtizedes folyamatos kormányzás lehetőségét. Abban a rendszerben a kormány számon kérhetősége még korlátozottabb lesz, a szabad választások még a jelenlegi szabályokban lehetségesnél is nehezebbé válnak. Így számunkra a kérdés, hogy meg lehet-e állítani Orbán hatalompolitikai rendszerének kiépülését? Hogy megtartjuk-e az esélyét egy valóban számon kérhető kormányzásnak, amely a klientúra rendszer helyett egy érdemalapon működő társadalmat épít majd.
Ehhez azonban a legnagyobb esélyes Bajnainak, vagy más baloldali vezetőnek, meg kell tudni győzni a kiábrándult polgári szavazók legalább egy részét, hogy ők, akiket a szocialista rejtett társadalom részének tartottak, nem annak feltámasztásán munkálkodnak.


A bejegyzés trackback címe:

https://emkovacs.blog.hu/api/trackback/id/tr65227985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M. Kovacs 2012.12.26. 11:39:00

Ez elég komoly lehetőség, de a szocialistáknak ennél komolyabb stratégiával kell előállniuk. A fasisztázás már nem igazán jön be.

Bélabácsi 2012.12.26. 11:39:00

Konszolidáció? Jön a durva démonizálás, és fanatizálás időszaka. Jövő évtől mindenki fasiszta lesz, diktátor, vagy épp komcsi. Meglátod majd. A szocialisták a kampányuk vezetéséhez felkérték Ron Werbert, aki borítékolható, hogy a gyűlöletre épít majd. Erre meg majd jön a válasz, nő a szakadék. Csak gratulálni tudok a kiváló választáshoz, dehát rég tudjuk, hogy narancs-vörös színekben az oszd meg és uralkodj elve mentén folytatott politika fontosabb, mint az, hogy mi a fene lesz ezzel az országgal.

Anonymous 2012.12.26. 11:39:00

Akik ennek a köpönyegforgató (ateista lázadó → liberális → polgári konzervatív → nemzeti kersztény = hányinger), hatalomért bármire képes akarnoknak bármit is elhitt a választások előtt, annak eddig se volt önálló gondolata és ezután se lesz. Akinek meg érdekében állt, hogy ez a bagázs kerüljön hatalomra, annak meg mi oka lenne átpártolni a baloldalra? Ebből is látszik, hogy nem látom túl fényesen a jövőt, félek, hogy belátható időn belül nem lesz konszolidáció.

Anonymous 2012.12.26. 11:39:00

ENNEK A NEJLONMAGYAR BILSEVISTA SZAKADÁR CSÜRHÉNEK, AKI A NEMZETEMMEL SZEMBEN TESZ, EL KELL TŰNNIE!! ORBÁN, EURÓPA LEGJOBB NEMZETÓVÓJA! nE ÍRJON SENKI, MERT, CSAK HABLATY MINDEN, AMI AZ ÁLLÍTÁSAIMMAL SZEMBE MEGY! ÉS LESZAROM!! ÉS AKI NEM ÁLL BE A SORBA, AZT KIRÚGDOSSUK, SZENT MAGYAR HAZA FÖLDJÉRŐL!! EZ " NAGYMAGYARORSZÁGUNK AKARATA!! TE SZAROSOK!!

Anonymous 2012.12.26. 11:39:00

Orbán a pénz kérdést megoldotta a haverok földhöz juttatásával.
Nem kell csak időben jó embereknek jó áron továbbadni és megint folyik a visszaosztás.
A szavazatkérdést megoldja a román és ukrán nyugdijas magyarok megvásárlásával.
Az ideológia meg... a csapból is az folyik.
Minden média a figyusz nagyságát zengi.
Erre egy szó van: zsákutca.

Anonymous 2012.12.26. 11:39:00

Névtelen! Látom a narancsköd még mindig nagyon sűrű. Micsoda ész ! Nincs szükség egyik pártra sem-mondod te. Akkor hogyan képzeled el az ország vezetését? Párt nélkül, érdekcsoportokkal? Fejtsd ki kérlek. Orbánnak úgyis mindegy.Párttal vagy párt nélkül ő akar a vezér maradni. Ennyi. Okoska.

Anonymous 2012.12.26. 11:39:00

Szó nincs itt kiegyezésről, de ez a cikk is csupán félre vezető! Nincs szükségünk ezen egyik pártra sem! Ezek a hatalomátmentők, kifosztóink és remekül meg vannak a megosztottsággal, amit közösen értek el! Persze a hatalomért harcolnak egymással, de kínosan ügyelnek, nehogy egységes népi fellépés alakulhasson ki....
süti beállítások módosítása