Nézzünk túl egy pillanatra Bayer cikke miatt érzett felháborodáson és a benne lévő rasszizmuson. Ha megtesszük nem marad más benne csak az Orbán kormány tömény kritikája. Annak beismerése, hogy Orbán képtelen volt beváltani ígéreteit, hogy csődöt mondott a közbiztonság és amit ezzel azonosítanak, a cigánykérdés kezelésében. Bayer szerint a Jobbiknak van igaza, ezért a Fidesz legyen a Jobbik.
Sokan gondoljuk úgy, hogy helyzet Magyarországon sokkal rosszabb, mint három éve volt. Sokan fel vagyunk háborodva és kétségbe vagyunk esve, ha nem is ragadtatjuk magunkat olyan szavakra, mint Bayer Zsolt. Írásaiból az indulat mellett süt a kétségbeesés, hogy a Fidesz-kormány egyszerűen képtelen kezelni a közbiztonság kérdését, amit ebben a világban azonosítanak a cigánykérdéssel. Ha lehántjuk az írásról az állatozást, a rasszizmust és nem vesszük komolyan kötelességszerűen elsorolt „mindenért a liberálisok, a jogvédők és a tolerancia a felelős” szöveget, akkor az utóbbi idők legerősebb Fideszen belülről jövő kormány-kritikáját kapjuk.
Bayer a párton belül egyre erősödő látens-Jobbikos szélsőségesek bánatát kiáltja a világba. A kétharmaddal a Fidesz három éve azt tesz, amit akar. A liberálisok, a jogvédők és mindenki, aki máshogy közelítene a kérdéshez, háttérbe szorult, a helyzet mégis egyre rosszabb. Nehéz lenne mást hibáztatni érte, mint a kormányt. Bayer megfogalmazza a Fidesz egyes csoportjaiban lévő indulatot és frusztrációt.
Orbán azt ígérte, két hét alatt rendbe teszik a közbiztonságot. http://zipp.hu/belfold/2010/05/11/orban_viktor_magyarorszag_rendet_akar  Az mégis a Fidesz hatalomra kerülése óta romlik. Ezt nem csak a statisztikák támasztják alá, hanem a hétköznapi tapasztalat is, és a néhány, egész országot felháborító eset pedig még inkább érzékennyé teszi a kérdést. De hangsúlyozni kell, ez nem csak egy benyomás: a közbiztonság a számok szerint is rosszabb, mint a korábbi kormányok alatt volt.
A kormány rendteremtést ígért és mindent megtett, amit tábora elvárt tőle. A cigánykérdéshez már akkor is alapjaiban a Jobbikkal megegyezően közelítettek. Rendvédelmi ügynek, szabályozási kérdésnek, és nem egy bonyolult társadalmi problémának tekintették, épp ezért tartották két hét alatt megoldhatónak. Orbán kiadta a parancsot Pintérnek, minden területen szigorított, új törvények, rendeletek, zéró tolerancia. Közmunkára kényszerítette a cigányokat, levitte a segélyt, kötelezővé tette az iskolába járást és így tovább. Az eredmény nulla, vagyis inkább negatív, ahogy Bayer fogalmaz, „a demokrácia és az igazságszolgáltatás csődje”. Bátran kiegészíthetjük a mondatot: a Fidesz igazságszolgáltatásának és demokráciájának (SIC!) csődje. Bayer a kritikát annyira komolyan gondolta, hogy Navracsicsot és egy TV interjúban felelőssé tette a közállapotokért. Mondván, inkább azt próbálja rendbe tenni, mint őt a pártból kizárni. Mint láttuk azóta Navracsicsnak, megalázó módon visszakoznia is kellett az ügyben.
„Növeli, ki elfödi a bajt” – próbálja saját durvaságát mentegetni Bayer Babits nevével, Illyést idézve. Kétségtelenül nem folyik túl őszinte vita erről a kérdésről, és sokszor megpróbálták már a szőnyeg alá söpörni. De a Fidesz sem tett másként, amikor két hét alatt megoldhatónak nevezte a közbiztonság néven emlegetett cigánykérdést, akkor ezen a helyzeten csak rontott. Nem kell ide bonyolult stratégia, nem kell a szélsőségekkel foglalkozni, mert azok vitorlájából kifogja a szelet az Orbán által mindjárt megteremtett rend. Az eredmények nem jönnek, mert nem jöhetnek, új stratégiák nem készülnek, a Jobbik bebetonozódott a problémával leginkább sújtott részeken, Bayer pedig ilyen cikket ír. Ahelyett, hogy őszintén szembenézne az elmúlt három év kudarcainak okaival. Felismerné, hogy ez nem olyan ügy, amit rendészeti kérdésként lehet kezelni, a másik irányba indul. A rendvédelem további fokozását. A Jobbik programjának, vagy még annál is többnek a megvalósítását. Azt gondolva, ha nem teszik ezt, jön a Jobbik. Ahogy Bayer indokolja cikkét „hogy ne a Jobbik tematizálja ezt az egész kérdéskört”. De ha valaki a Jobbik programját valósítja meg, vagy még azon is túlmegy, akkor teljesen mindegy, hogy Jobbiknak vagy Fidesznek hívják. A Jobbiknak a programjától kell félni, nem a nevétől.
Márpedig Bayer túllép a Jobbikon. „Én rendet akarok (…) A zérónál is zéróbb tolerancia sújtsa őket”, a problémát „kell megoldani, bármi áron”! De aki a „A bármi áron”-ra alapoz, annak el kell jutni a logikai sor végére. El is jut. A táborokig és a cigányság teljes kirekesztéséig, törvényenkívüliségéig. „Maradjanak végleg börtönben, vagy ha bármilyen esély mutatkozik a megnevelésükre, akkor ez történjen meg a megfelelő intézményekben.” Ha a megfelelő intézmény kifejezésről lehántjuk a politikai korrektség mázát, egy átnevelő tábort kapunk. Ha pedig ezt a mondatot értelmezzük: „És minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból.” Akkor eljutunk a törvényenkívüliségig. A társadalomból való kirekesztést nehéz máshogy értelmezni, mint olyan állapotot, amikor ezt a csoportot nem védi a törvény, bárki büntetlenül tehet velük ami akar. Úgy néz ki, szerinte ez a végső megoldás. A maga rémisztő irrealitásával mi ez, ha nem szemfényvesztés, a baj elfedése? Pedig Bayer ezt kéri számon pártján.
Mi lesz a Fidesz válasza erre a vádiratra, ami sajnos sok szavazójának lelkében megfogalmazódott? Nem lehet a szerző látványos elítélése. Úgy gondolják ezzel a Jobbik malmára hajtanák a vizet. Az intézkedések további szigorítása? Hova? A halálbüntetés bevezetése? Átnevelő táborok? A Fidesz eszköztárában, ami közbiztonsági kérdésként kezeli a cigánykérdést, nincsenek már egy európai országban elfogadható megoldások. Ráadásul a nem európaiak a történelmi tapasztalatok alapján nem segítenek. Mit kezd a Fidesz az őt ért párton belülről ért kritikával?
Talán elkezdi a másik oldalt vádolni, hogy a gyilkosok pártján áll? Nem azért ilyen messzire még ők sem merészkednek.
Várjuk a választ. 

A bejegyzés trackback címe:

https://emkovacs.blog.hu/api/trackback/id/tr625227989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása