A kormány és a többi összeesküvés-elmélet hívő azt gondolja, hogy az IMF megállapodás a nyugati pénzvilág érdeke, pedig ennek épp az ellenkezője igaz. A jelenlegi helyzet fennmaradása kedvez legjobban a spekulánsoknak. Így olyan extra felárat érhetnek el a magyar állampapírokon, kötvényeken, amiről a mai világban máshol álmodni sem lehet. Az IMF megállapodás vetne véget ennek a játszadozásnak.

Fidesz körökben ma nagyon büszkék arra, hogy az IMF nélkül is milyen jól áll Magyarország. Simor és a nemzetközi szakértők minden ellenvéleményével szemben igenis sikeres a kamatcsökkentés. A kamat szinte a végtelenségig csökkenthetőnek látszik és ennek ellenére is stabil a forint és alacsonyak a hozamok. Az év végi gyengülés csak egy kisebb megingás hamarosan minden megy tovább a megfelelő úton. Úgy néz ki, a kormány még a piacoknál is sokkal okosabb, még a világpiacot is képes kijátszani és befolyásolni. Hívei körében ez újabb bizonyíték Orbán tévedhetetlenségét illetően. Egy tökéletes álomvilágban, amikor minden jól megy, az a kormány tudatos cselekvésének tulajdonítható, amikor összeomlás van, akkor az a spekulánsok gonosz összeesküvésének. Az ilyen álomvilág persze nem képes megmagyarázni az egyszerű tényt, hogyan lesz egy befektetőből, aki éppen veszi a forintot holnap összeesküvő, amikor eladja. Az álomvilágban nem tudják, hogy a spekulánsok és befektetők akkor is nyerhetnek (vagy veszíthetnek), ha erősödés és akkor is, ha gyengülés van. Ők úsznak az árral, és nem akarnak a hangulat vagy a piac ellen játszani. Ma éppen a relatíve magas magyar kamatszint, nagyon is megfelel nekik.
A kormány tökéletesen végrehajtja azt, amit a spekulánsok legjobban szeretnének a mai világgazdasági helyzetben. Kicsit Matolcsysabban, a magyar kormány kiszolgálja a nemzetközi kalózok, hiénák érdekeit, és még csak észre sem veszi. A kormány és az összeesküvés-elméletek többi hívei azt gondolják a nemzetközi tőke érdeke az, hogy legyen IMF megállapodás, pedig ennek épp az ellenkezője igaz. A világ spekulánsai és befektetői abból profitálják a legtöbbet, ha nincs IMF megállapodás. A magyar lakosság és állam 100 milliárdokat veszít rajta, ez a pénz pedig a világ spekulánsait/befektetőit gazdagítja. Nekik ma elemi érdekük, hogy ne legyen IMF megállapodás és Orbán ezt a szívességet meg is teszi nekik. Az IMF megállapodás ugyanis egy csapásra véget vetne a magyar eszközökön elérhető extra kamatfelárnak azt azonnal 100-150 bázisponttal csökkentené. (Kétségtelen tény, hogy a magyar kamat már ma sem magas, de ez még lejjebb mehetne és a kockázatok is eltűnnének.) A spekuláns ok pedig zokognának, hogy újabb játszóteret zártak be.
Matolcsy persze úgy gondolja, hogy a kormány gazdaságpolitikája annyira jó, hogy leminősítés ide, romló kilátások oda a forint stabil a magyar állampapírok, az EXIM bank kötvényei keresettek. Matolcsy biztosan nem volt még piacon, ahol minden kofa tudja, minden eladható, még a kukacos alma is, csak elég kedvezőnek kell lenni az árnak. A világban ma a kukacos alma a pénz. Ebből van a legnagyobb túlkínálat, pénz vált a legromlandóbb áruvá. A magyar GDP-nél jóval nagyobb összegeket tartanak széfekben készpénzben, mert nincs hova befektetni. Volt olyan alap, ami visszaadta befektetőinek a pénzüket, mert nem tudott vele mit kezdeni. Egy ilyen helyzetben a spekulánsoknak kellenek az olyan országok, akiket nem véd sem a jó gazdaságpolitika, sem az IMF vagy EU és ezért kénytelenek magasabb kamatot fizetni a nekik adott pénzért. Kellenek azok, akik olyan felelőtlenül viselkednek hazájuk vagyonával, hogy 6-7 százalékot fizetnek a befektetők romlandó árujáért, mikor 4 és félért is odaadnák. Az ilyen vevőket mindig imádja a piac. Az EXIM bank hihetetlen dollárkötvény kibocsátása is csak azért volt sikeres, mert 5,5-5,75%-ot adtak dollárért, mikor a világban ez ennek felét sem éri. Erre mondhatnánk, hogy a hülyének is megéri. Ha van a világban pénzszivattyú, akkor ez az. Az USA-ban gyakorlatilag ingyen lehet pénzhez jutni, amit a jegybank számolatlanul tol ki a gazdaságban, ezt a befektetők kihelyezik a világ olyan országaiban, ahol hajlandók érte fizetni, esetleg akár 5,75%-ot is. Aztán szépen hazaviszik az ingyen pénzért a profitot, vagyis kiszívják ezekből az országokból a megtakarításokat. Bogár Lacinak ezzel kéne foglalkozni és nem az IMF-fel, mert ez olyan pénzszivattyú, ami ellen egyszerűen tehetnénk.
Amikor a Merill Lynch elemzője azt mondja Magyarországot el kell felejteni, nem arra gondol, hogy ki kell innen vonulni a spekulánsoknak, hanem épp ellenkezőleg. A rendes cégek felejtsék el Magyarországot, mert kiszámíthatatlan az adórendszer, nem stabil a jogrendszer a kormány csapkod és kapkod. A Merill azt üzeni eljött végre a spekulánsok kora, ez jelzés mindenkinek irány Magyarország. Ott van az utolsó lúzer banda, amely megtehetné, hogy kevesebbet fizessen, de inkább többet fizet.
A világ spekulánsai és befektetői lefekvés előtt kis Orbán képek előtt imádkoznak. Ó Uram, add, hogy Orbán ne egyezzen meg az IMF-fel, mert akkor ennek a jó bulinak is vége és ezek a szerencsétlen magyar adófizetők nem szenvednek tovább azért, hogy az amerikai és egyéb alapok vagyona hízzon. Az utolsó pénzszivattyú is bedöglik és mi lesz akkor a bónuszommal. Úgy tűnik, imájuk meghallgatásra talál. A kormány pedig herdálja tovább a közvagyont, hadd gazdagodjanak azok a gaz nemzetközi kalóz spekulánsok.
A buli megy is tovább. Ebben a játékban szép lehetsz, de okos nem. A spekiknek mindegy, min nyernek, a magas kamatfeláron vagy forint gyengülésen. Mindig azon a hangszeren játszanak, amin éppen kell. Ha majd a kormány olyan mélyre nyomja a kamatokat, ami már nem tetszik nekik, akkor elkezd gyengülni a forint és majd azon keresnek.
Ebből is látható, hogy ezek a nemzetközi összeesküvők nagy ravaszok. Megszervezték a Békemenetet, elhitették a néppel, hogy az IMF megállapodás a mumus, mert be voltak ijedve, hogy a kormány hamar megköti a megállapodást. Úgy megszívhatták volna, mint Lengyelországban, ahol épp most hosszabbították meg az IMF megállapodást és nincs min nyerészkedni. Se kamatfelár, se devizagyengüléses játszma. A Békemenetben a nemzetközi tőke szolgálatában jó sokan azért tüntettek, hogy magyar adóforintokból fizethessünk magasabb kamatokat a spekulánsoknak és továbbra is fennmaradjon a forintgyengüléses játék lehetősége.
A nemzetközi tőke szorításából nincs kiút! Hacsak…, hacsak nem csinálunk végre jó országot. Amíg összevissza csapkodunk és okoskodunk, addig mindig mi húzzuk a rövidebbet, de a stabil országokkal nem tudnak mit kezdeni a kalózok. Szóval ezeknek a gonosz befektetőknek a legyőzésére nem marad más megoldás, mint végre nekünk is rendbe tenni dolgainkat. Ez Matolcsykkal nem fog menni. Addig is kedves adófizető állampolgár, miden reggel jusson eszedbe, azért fizetsz több adót, hogy a kormány a nemzetközi pókerasztalon esténként elkártyázza. 

A bejegyzés trackback címe:

https://emkovacs.blog.hu/api/trackback/id/tr125227986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása