Orbánék új stratégiát eszeltek ki. Akárhogy számolta, ezzel a regisztrációval nem jött ki a matek. Még egy kellemetlen, kétharmados vereség is képbe került. Stratégiát kellett váltani. Ennek neve: Megvesszük őket kilóra! A rezsicsökkentéssel kezdődik a játszma és az elkövetkezendő időben olyan osztogatásra számíthatunk, ami megadhatja a kegyelemdöfést az országnak. Így a mi szempontunkból inkább a felperzselt föld taktikájának nevezhetnénk.
A Fidesz bő egy hónapja regisztrációs pávatáncot járt. Senki sem veheti komolyan, hogy ugyan egy hónapja tudnak a regisztráció elbuktatásáról, de csak két nappal annak nyilvánosságra hozatala után dolgozzák ki az erre adandó választ. Az még kevésbé realisztikus, hogy az AB Fideszes delegáltjainak egy része előzetes egyeztetés nélkül szavaz a regisztráció ellen. Azért ennyire nem bátrak, hogy olyan kérdésben szembe menjenek a mesterükkel, ami a 2014-es választás leglényegesebb eleme volt. Így nem elég, hogy végig kell néznünk, ahogy elosztogatják az ország jövőjét, még azt is be akarják adni nekünk, hogy ők belátók lettek és nem akarnak politikai konfliktust.
Amikor bejelentették a rezsicsökkentést és minimálbéremelést, derengeni kezdett, hogy valami változhatott a Fidesznél. A regisztrációs rendszerben fölösleges lenne a szegényeket megcélzó osztogatás. Őket ugyanis a rendszer gyakorlatilag „kizárta” a választásból. Alacsony részvételük miatt nem érte meg olyan politikát csinálni, ami őket célozza meg. Az eddigi intézkedéseknek ők voltak vesztesei, kizárásukra lett kitalálva a regisztráció. A Fidesz rezsicsökkentési, minimálbér-emelési és extra nyugdíjemelési bejelentése gyakorlatilag ennek az új választási stratégiának a kezdetét jelentette. (Azóta tudjuk, a 13. havi nyugdíj valamilyen formában való visszaállítását is tervbe vették.) Nem véletlen, hogy Rogán egy hatalmas, komikus csekkel a kezében sétálgat már néhány nappal a döntés után. Láthatólag a kommunikációs stáb készen áll, hogy osztogatás legyen az év slágere. Mi is készülhetünk, azt hallgathatjuk egész évben, hogy hős kormányunk küzd a multikkal a mi rezsinkért.  
A Fidesz megkezdte a hosszú menetelését. Mivel a jelen kasszájában pénz nincs, ezért a jövő generációinak terhére kezd osztogatásba. Ezek negatív hatását rövidtávon kevéssé érzékeljük, és bízik benne, hogy a magyar társadalom elég önző és tudatlan ahhoz, hogy ne értse az összefüggéseket.  Kit érdekel ma, hogy a rezsicsökkentés milyen károkkal jár? Kit érdekel, hogy tovább rombolja a bizalmat, aminek jelentőségét láthatóan még a Fidesz sem érti. Hogy évtizedek múlva romlik az ellátás színvonala, hogy akkor ez majd a gazdasági fejlődés gátja lesz? Hol lesz már akkor Orbán? Olyan ország ez, ahol ez érdekelhet bárkit? Szeretnénk hinni benne, hogy olyan, de Orbán szerint ez csak értelmiségi álom. Az emberek itt megvehetők, a legjobban eladható üzenet a tőke-, nyugat-, sikeresség- és vállalkozás-ellenesség. Jön majd még rezsicsökkentés és a hírek szerint lesz új végtörlesztés is. A „vegyük meg őket kilóra” akció a jövőfelélés stratégiája. A mi szempontunkból inkább a felperzselt föld taktikájának kéne neveznünk.
De hozzá kell tenni, ha a Fidesz ilyen látványos stratégiaváltásra adta a fejét, akkor ezt végső kétségbeesésében tette, mert ennek a stratégiának is vannak súlyos buktatói. A legfőbb, hogy az elmúlt években a most megcélzott rétegeket magára haragította, abban a tudatban, hogy a regisztráció miatt nincs szüksége rájuk. Ezek a csoportok a „fogd a pénzt és fuss” elve alapján köszönik szépen, amit kapnak, és másra szavazhatnak. A váltás mégis is érthető. A gazdasági fellendülés bizonyosan elmarad, sőt még az összeomlás is benne van a pakliban. Márpedig a múlt tapasztalata azt mutatja, hogy ennyire negatív gazdasági várakozásokkal nem lehet választást nyerni. Ha pedig a bukta az előző stratégiával biztosnak látszik, váltani kell, és Orbán imádja a hazardírozást, a felperzselt föld taktika pedig előnyökkel is jár.
Így reményei szerint, még ha veszít is, a rezsicsökkentés és nyugdíjemelés kormányaként vonul be a vágyott történelembe. Viszont a következő kormány helyzete kétségbeejtő lesz, így Orbán akár egy éven belül diadalmenetben térhet vissza újra a parlamentbe. Ha viszont nyer, saját maga előtt is felperzseli a földet. Az így kialakult gazdasági helyzet viszont felhatalmazza, hogy tovább folytassa az unortodox politikát, aminek eredménye jobban fog hasonlítani a szocializmushoz, mint a versenygazdasághoz. A helyzet úgy áll, hogy vissza fogjuk sírni a regisztrációt.  Azt könnyen helyre tudtunk volna hozni, de a tönkretett energia- és pénzügyi szektort, a fenntarthatatlanná tett nyugdíjrendszert szinte lehetetlen lesz. Magyarország tényleg felperzselt földre emlékeztet majd. A „megvesszük őket kilóra” stratégiájának következményeitől legalább 20 évig fogunk még szenvedni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://emkovacs.blog.hu/api/trackback/id/tr695227987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása