Orbán Amerikában járt és mivel mérvadó politikusok már nem veszik teljesen komolyan, ezért helyi magyarokkal beszélt. Beszédének egy részében alkotmánya családokat érintő részével dicsekedett, kicsit élcelődően beszólva a liberális amerikai szemléletnek. úgy fogalmazott: "nem tudom, errefelé mi a divat, de a magyar alkotmány világosan kimondja, hogy a család az egy férfi meg egy nő". A család a jövőhöz tartozik, ugyanis ha van család, vannak gyermekek, és ha vannak gyermekek, van jövő - mondta.
Orbán állításának két része van. Az egyik a homoszexuális házasság tiltásával dicsekszik, a másik azt állítja, hogy a népszaporulat felfuttatásához erős családok kellenek. Ráadásul arról is informálja hallgatóságát, hogy nincs tisztában az amerikai szabályozással, ami valljuk be egy kicsit ciki.
Azt hiszem, amit mond az közvetlenül a 30-as évek kormányzati nosztalgiájából fakad és igaz volt valamikor 80-100 éve, de a mai valósághoz kevés köze van. Mintha a kormányzat tényleg azt hinné, hogy újra lehet kezdeni 1930-ban, helyreállítva az akkori társadalmi viszonyokat a házasság szentségét, a vallásosságot és minden mást.
A valóságban azonban az európai országokban ma népszaporulati sikerének nincs közvetlen összefüggése, sem az erős családokkal, sem a homoszexuális házasság engedélyezésével. Ha valamivel Európában fel lehetne összefüggést állítani, az épp az ellenkezője.
Amerika persze kicsit más. A homoszexuális házasságok kérdésében ellentmondásos. Egyrészt a legutóbbi kutatások szerint a lakosság fele támogatja a melegházasságokat és Obama nyíltan kiáll mellette. Másrészt 31 államban törvény tiltja, de 7 engedélyezi. Orbán kioktató stílusa arról, hogyan kell a népszaporulatot növelni kicsit furán hangzik abban az országban, ahol a fehér lakosság szaporulata tartósan magas, mégha a válság kicsit vissza is vetette. Ráadásul egy olyan ország miniszterelnökétől, amely a világ egyik legalacsonyabb népszaporulatával büszkélkedhet és az Orbán kormány második évében a háború utáni magyar történelem legalacsonyabb születésszámát produkálta.
De ez még nem lenne gond, mert az utóbbi évtizedek alacsony szaporulatát nem lehet Orbánék nyakába varrni, de a kijelentés romantikus múltba révedő tartalmát muszáj. A család történelemben a társadalom alapja volt, de ez erősen változik. A világ többé nem olyan egyszerű, mint 100 éve volt. Az emberek megváltoztak, többször váltanak társat, könnyebben otthagyják feleségüket, férjüket még akkor is, ha gyerekek vannak. A házassághoz való viszony befolyásolja a népszaporulatot, de talán éppen ellenkezően, mint a kormányzat gondolja.
Azokban az európai országokban, Svédország és Franciaország, amiket szaporulat tekintetében nálunk leggyakrabban állítanak példaként, a házasságon kívül született gyerek száma 54% fölött van. A 30-as éveikben lévő svéd nők 41%-a él egyedül. De ez nem akadályozza meg őket abban, hogy gyereket szüljenek, sőt akár többet is. Ez azért lehetséges, mert a házasság, mint olyan teljesen lényegtelenné és tartalomnélkülivé vált a 100 évvel ezelőtti értelemben. Mintha a gyerekszám magasan tartásához a házasság jelentőségének csökkenése inkább támogatást nyújtana. Mivel a válások száma mindenhol nagyon magas, ezért azokban az országokban, ahol nagy jelentőséget tulajdonítanak a házasságnak és az abban felnevelt gyereknek, ez inkább hátráltatja a szaporulatot, mert a nők jogosan félnek attól, hogy nagy eséllyel egyedül kell felnevelniük gyerekeiket.
Ellenpélda a katolikus Olaszország, ahol még mindig az egyik legalacsonyabb a válások száma, de egyúttal az egyik legalacsonyabb a születésszám is. Mint látható nehéz közvetlen összefüggést találni a házasságok magas száma és a magas gyerekszám között. Az egyének szintjén persze kimutatható némi összefüggés, de társadalmi szinten ilyen összefüggést már nem lehet előállítani, mert a házasságnak társadalmi szinten nem lehet olyan fontossága, mint 100 éve volt.
Nem is beszélve a homoszexuálisok házasságáról, amit nem kell feltétlenül támogatni, de összefüggést találni a gyerekszám és ennek tiltása között bizonyosan nem lehet. Svédországban legális, de ez a helyzet Hollandiában is, amely szintén a magas népszaporulatú országok között van.
Nem lehet visszaforgatni az idő kerekét, legalábbis a kormányok képtelenek ezt megtenni. A népszaporulat növelése nagyon komoly kérdés, nem lehet romantikus tévhitek szerint közelíteni hozzá és semmiképpen nem lehet dicsekedni tévhiteinkkel. 

A bejegyzés trackback címe:

https://emkovacs.blog.hu/api/trackback/id/tr945227980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása