Ha félmilliárd Euró elvesztése lenne az ára, hogy Magyarországon normális viszonyok alakuljanak ki, mindenki örömmel beáldozná, de azt hiszem, mi semmiből nem tanulunk. 

A Magyar Narancsban év elején jelent meg (http://magyarnarancs.hu/belpol/kozgep-tul-a-200-milliardon-78425) egy összeállítás az építési közbeszerzésekről és abban a Fideszhez köthető Közgép Zrt szerepéről. Ebből kiderül, hogy csak saját néven és fővállalkozásban a kiírt közbeszerzési pályázatok közel egyharmadát nyerték meg, de a mega beruházásoknak jóval nagyobb részében voltak „szerencsések”. Tavaly 680,5 milliárd forint összegben folytattak le érvényes közbeszerzési eljárásokat. Ennek ismeretében a Közgép másfél év alatt elnyert 200 milliárd forintja meglehetősen magas összeg.
A kohéziós alapok infrastruktúrát, közlekedést, környezetvédelmet és energetikát támogatnak. Éppen ezek a területek tartoznak a Közgép körül tömörülő cégek fő érdeklődési körébe. Mivel a politikában semmi sem véletlen, könnyen elképzelhető, hogy az EU legfelsőbb vezetése és vezető hatalmai, - akik jóváhagyása nélkül egy ilyen döntés nem születhet meg - a Fidesz holdudvarának akartak üzenni. Azt, hogy ezek a szervezetek tökéletesen tisztában vannak azokkal az ügyekkel, amikről mi itt Magyarországon csak spekulációkat hallunk szinte bizonyos. A WikiLeaks kiszivárogtatásai után mindenki láthatja, hogy milyen közelről és alaposan figyelik egy-egy ország belső politikai és gazdasági viszonyait a nagyhatalmak. Nekik nem kell sajtópertől tartaniuk, jelentéseikben nem kell finomkodni, őszintén írhatnak nehezen bizonyítható dolgokról is. 
Ennek fényében elképzelhető, hogy Orbán gazdasági körének szerettek volna egy erős üzenetet küldeni. Ennél jobban célzott üzenet pedig kevés van, mert ezek a nagy projekteket finanszírozó források direktben érintik őket. A cél nyilván az, hogy ha személyesen érzik az EU-val való konfrontáció kárát, talán képesek nyomást gyakorolni a miniszterelnökre. Ebben tévednek, ők még inkább a konfrontatív tárgyalási stílust kedvelik. Egyébként az érv, hogy az EU az erejével él vissza, nagyon álságos, azok után, hogy a verekedést mi kezdtünk, amikor Orbán kokikat és sallereket  osztogatott és ezzel kérkedett is. Van úgy, hogy a fagyi visszanyal. 
Orbánékat ez persze nem téríti jobb belátásra, így közvetlen eredménye nem lesz. Ennek ellenére az EU egy jelentős mérföldkövön lépett túl. Bizonyította, hogy céljai eléréséért hajlandó keménynek lenni és, hogy bürokratikus működése jól használható akár politikai harcban is. 
A Fidesz azonban engedékenység helyett inkább, igyekszik majd a döntést az EU ellenes hangulat szítására használni, ami a ’”Nem leszünk gyarmat!” féle szavazók között meglehetősen könnyű lesz. Még akkor is, ha tudjuk, hogy Orbán 2006-ban még maga is ilyen szankciók mellett érvelt. Úgy gondolta ugyanis, a nemzeti érdek és a kormány érdeke elkülönül. Ma éppen fordítva gondolja, de nekünk nem kell megváltoztatnunk a véleményünket. Mert már rövid távon is többet hozhat a nemzet érdeke szempontjából a független intézmények feletti kormányzati befolyás csökkentése, mint az a fél milliárd Euró, amit így talán nem kapunk meg. Mert miért kéne nekünk azon aggódni, hogy a nagy oligarcháknak, akik nem szűnnek meg az EU-t küldeni most kevesebb lesz a megrendelésük. Igaz szép a felújított Margit híd, de ha tudjuk, hogy kétszer annyi idő alatt készült és kétszer annyiért, mint más normális országban, akkor már nem is olyan szép a történet. A nemzet érdeke sokkal inkább a normális viszonyok megteremtése és ha ezt fél milliárd Euróért meg lehetne venni, mindenki boldogan rohanna a pénztárhoz. 
Ezért érthetetlen a "Ki sajnálja jobban, hogy anyagi kár éri Magyarországot" verseny beindulása a politikai szereplők között. Egy nemzet, csakúgy mint egy egyén élete jóval túlmutat a követlen anyagi előnyökön vagy hátrányokon. A baj az, hogy ha megkapjuk a kohéziós pénzeket, ha nem mi nem tanulunk semmiből. 

A bejegyzés trackback címe:

https://emkovacs.blog.hu/api/trackback/id/tr45227970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása